Wednesday, January 14, 2009

Publicerad

Det ger verkligen mersmak att se sitt alster i tryck. Här finns den att läsa på Correns hemsida. Nedan finns repliken i sin helhet.

För konsumentens bästa
Ett slopande av apoteksmonopolet innebär ökad tillgänglighet och bättre service för kunderna, skriver ANNA BERGDAHL (m) i en replik.
Svar till Anne Ludvigsson (s) och Louise Malmström (s) angående att stoppa utförsäljningen av apoteket (Corren 5/1).

Sverige har i dag ett apoteksmonopol som är både ineffektivt och begränsande för konsumenten. Reglerade öppettider, begränsade utförsäljningsställen och en icke konkurrensutsatt marknad är bara några exempel på detta.

Skribenterna menar att barnfamiljerna och pensionärerna är de två grupper som inte står bakom en utförsäljning av apoteket då de är de mest frekventa kunderna. Jag menar däremot att de som besöker apoteket ofta är de som kommer ha den största nyttan av en avreglering av apoteksmonopolet. Vilka konsumenter skulle tacka nej till flexibla öppettider, kortare köer och bättre service? Här står alliansregeringen på konsumenternas sida.

I de grannländer där en avreglering redan skett har vi kunnat se en ökad tillgänglighet för kunden och därtill en mer flexibel och bättre arbetsmarknad för farmaceuter och apotekare. Nya tjänster och nya satsningar på en förbättrad folkhälsa är ytterligare positiva effekter vid ett slopande av monopolet.

Redan till sommaren kan flexibla och individuella lösningar på en fri marknad med en mångfald av aktörer bli verklighet. Det kallar jag samhällsnytta.
ANNA BERGDAHL (m)

No comments: