Tuesday, October 07, 2008

Goda vanor grundas tidigt

DN skriver idag om skador inom idrotter som barn utövar och fotboll ligger inte helt otippat i topp. Vad man inte tänkt på är att mäta andelen procentuellt skadade utan istället mäta antalet skadade barn inom de olika sporterna. Med tanke på att många barn spelar fotboll skadads således fler inom sporten, ganska enkel logik.

Jag tycker dessutom de hela är alldeles väldigt uppblåst och förstorat. Barn, likväl som vuxna, behöver få utlopp för eneregi oh spring i benen och att röra på sig är sunt och nyttigt. Ingår man dessutom i ett lag får man mycket gratis i form av teamwork, vänner och förmåga att samarbeta med andra mot samma mål.

Givetvis är det viktigt för tränarna in sporten att veta om skaderisker, preventiva insatser (t.ex. är tjejer och deras knän väldigt utsatta i just fotboll), vad man ska gör när skadan är framme samt känna till vikten av rehablitering.

Fördelarna överväger helt enkelt nackdelarna. (Äldre- och) Folkhälsoministern skulle antagligen jubla över mer fotboll till såväl ung som gammal.

No comments: