Thursday, October 16, 2008

Högsta betyg till tidiga betyg

Från fjärde klass kommer eleverna i Stockholms stad få skiftliga betyg/omdömen på en tregradig skala och jag kan inte annat än att göra tummen upp till ett lysande förslag.

Betyg är positivt på många olika sätt. Eleverna får veta på vilken nivå de befinner sig och kan på det sättet göra de förändringar som krävs för att nå ett högre betygssteg om så önskas samtidigt som lärarna tidigt tvingas att utvärdera varje enskild elevet gentemot uppsatta mål. Föräldrarna får dessutom en inblick i hur det går för deras barn och kan på det sättet lättare hjälpa till att stötta, stödja och hjälpa barnet i skolarbetet.

Jag vet också att alla föräldrar inte har den kapaciteten/viljan/orken/engagemanget att hjälpa sina barn. Men, antagligen skulle dessa föräldrar inte hjälpt sina barn vare sig med eller utan betyg. Nu har de i alla fall chansen att göra det då de får det svart på vitt. Och vem säger förresten att det måste vara förälderns plikt att hjälpa barnet med skolarbetet? Kanske finns det en mormor, granne eller storasyster som gärna hjälper till med de kluriga mattetalen en eftermiddag i veckan?

Skolan fångar i vilket fall upp barnet tidigt i och med detta system och deras målsättning och ambition är att se till att eleverna klarar gränserna för godkänt och bra gärna mer därtill.

Jag gillar betyg och ger toppbetyg till tidiga betyg!

No comments: